Οι σύγχρονες θεραπείες έχουν επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας να δέχονται φροντίδα μέσα στην κοινότητα όπου διαβιούν, με αποτέλεσμα την αποφυγή των δυσκολιών που προκύπτουν από την «ιδρυματοποίηση» κατά τη μακροχρόνια νοσηλεία τους σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Έτσι, άνθρωποι με σχετικά «ελαφρά» προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές ή η ήπια κατάθλιψη, λαμβάνουν θεραπεία στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ακόμη και σχετικά σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται συνήθως θεραπευτικά σε εξωτερικές δομές ή με κατ’ οίκον επισκέψεις από μέλη διεπιστημονικών ομάδων που εργάζονται στο χώρο της υγείας.
Υπεύθυνος της διεπιστημονικής ομάδας είναι συνήθως ένας ψυχίατρος, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς.
Οι νοσηλευτές της διεπιστημονικής ομάδας είναι εξειδικευμένοι στη φροντίδα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Στην παροχή φροντίδας μπορεί να συμμετέχουν και περισσότεροι εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Οι κλινικοί ψυχολόγοι παρέχουν θεραπεία σε άτομα με σύνθετα προβλήματα, ενώ προσφέρουν κλινική εποπτεία και εκπαίδευση στις θεραπευτικές δεξιότητες υποστηρίζοντας άλλους ψυχολόγους στη θεραπευτική τους εργασία με θεραπευόμενους.
Οι εργοθεραπευτές βοηθούν το άτομο να αναπτύξει ή να διατηρήσει δεξιότητες επιβίωσης, όπως το μαγείρεμα, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν το άτομο να αντιμετωπίσει ποικίλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη χρημάτων ή η ανεργία, που μπορεί να επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες ψυχικές δυσκολίες τους.
Στις ανωτέρω αρχές βασίζεται και η σύνθεση και παρέμβαση της ομάδας «Κυνός Νους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου