Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2021

Δεσμός Ανθρώπου - Σκύλου και Μακροχρόνιο Στρες

Η σχέση που έχει ένας σκύλος με τον ιδιοκτήτη του σχετίζεται με το επίπεδο άγχους του.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστήμιου Linköping της Σουηδίας. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, υποδηλώνουν επίσης ότι η σχέση μεταξύ του στρες και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη διαφέρει μεταξύ των φυλών σκύλων.

Τα επίπεδα στρες των τελευταίων μηνών μπορούν να προσδιοριστούν τόσο στους σκύλους όσο και στον άνθρωπο μετρώντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες - κορτιζόλης - που αποθηκεύονται στις τρίχες.

Οι ερευνητές συνέλλεξαν τρίχες τόσο από τους σκύλους όσο και από τους ιδιοκτήτες τους και μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης σε αυτές. Ενδιαφέρονταν για το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφορετικών φυλών σκύλων. Η μελέτη περιελάμβανε 18 σκύλους από φυλές που έχουν εκτραφεί για κυνήγι. Μια δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 24 σκύλους από αρχέγονες φυλές που σχετίζονται στενά γενετικά με τον λύκο. Όλοι οι ιδιοκτήτες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη δική τους προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του σκύλου τους. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση τους με τον σκύλο τους, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως το πώς ο ιδιοκτήτης βίωσε την αλληλεπίδραση με τον σκύλο, τον βαθμό συναισθηματικής προσκόλλησης στον σκύλο και τον βαθμό στον οποίο η κατοχή ενός σκύλου δημιούργησε προβλήματα στη καθημερινότητά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη επηρέασε το επίπεδο άγχους στα σκυλιά κυνηγιού, αλλά όχι στα σκυλιά αρχέγονων φυλών. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη επηρέασε το επίπεδο άγχους των σκύλων. Αυτό συνέβη και στις δύο ομάδες σκύλων, αλλά το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο έντονο για τους σκύλους αρχέγονων φυλών.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μακροχρόνιο άγχος επηρεάζεται λιγότερο έντονα από τον ιδιοκτήτη και τη σχέση του με τον σκύλο για αρχέγονες φυλές. Τα κυνηγετικά σκυλιά δείχνουν σαφείς σύνδεση μεταξύ της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη και της σχέσης του με τον σκύλο.

Πηγή:

Amanda Höglin, Enya Van Poucke, Rebecca Katajamaa, Per Jensen, Elvar Theodorsson, Lina S. V. Roth. Long-term stress in dogs is related to the human–dog relationship and personality traits. Scientific Reports, 2021; 11 (1) DOI: 10.1038/s41598-021-88201-y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ 18 ΆΝΩ, ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης προγράμματος παρέμβασης με τη βοήθεια σκύλου στο  Τμήμα Εσωτερικής Νοσηλείας Ιεράς Οδο...