Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2024

Ανθρωζωολογία

Τα διάφορα είδη των ζώων στη Γη είναι αναρίθμητα. Παρατηρώντας την ποικιλία των χαρακτηριστικών των ζώων συνειδητοποιούμε το μεγαλείο του ζωικού κόσμου, που δίνει στον πλανήτη μας μοναδική ομορφιά. Υπάρχουν ζώα γοητευτικά, αλλά και άσχημα, χρωματιστά ή ασπρόμαυρα. Μερικά μάς μοιάζουν και άλλα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στη θρησκεία ορισμένων λαών τα ζώα λατρεύονταν ως θεοί. Στην αρχαία Αίγυπτο πολλές θεότητες είχαν μορφή ζώων. Στην ελληνική μυθολογία διαβάζουμε για ζώα που είχαν θεϊκή καταγωγή και υπερφυσικές ικανότητες. 

Μπορεί να μην πιστεύουμε πια σε μύθους, η ποικιλία όμως των διαφορετικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων των ζώων είναι μία πραγματικότητα που μας εντυπωσιάζει. Τα παρατηρούμε συνεχώς, προσπαθούμε να τα καταλάβουμε, να τα μάθουμε και συνεχώς αναρωτιόμαστε:

Γιατί ο άνθρωπος έχει κατοικίδια;

Τί μας οδηγεί στο να χαϊδέψουμε ασυνείδητα ένα ζώο;

Τί δημιουργεί αυτόν το μοναδικό δεσμό;

Από πού πηγάζει αυτός ο σεβασμός και η αξία που δίνουμε σε δεσποζόμενα και μη ζώα;

Γιατί ένα ζώο μπορεί να αποτελέσει ένα κοινωνικό στήριγμα και όχι τροχοπέδη; 

και τελικά πώς μπορεί η παρουσία ενός ζώου, βιολογικά, ψυχικά και κοινωνικά, να είναι ωφέλιμη?

Η ανάγκη της επιστημονικής εμβάθυνσης στα ανωτέρω ερωτήματα οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου πεδίου διεπιστημονικής γνώσης, προβληματισμού και έρευνας, από τη συνένωση διαφόρων επιστημονικών κλάδων (ψυχιατρικής, ψυχολογίας, κτηνιατρικής, κοινωνικών επιστημών, εκπαίδευσης και συμπεριφοράς ζώων), που έχει σκοπό να εξετάσει το ρόλο και τις επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και ζώων στην υγεία και ευημερία και των δύο. 

Ο νέος αυτός διεπιστημονικός κλάδος ονομάζεται Ανθρωζωολογία.

Podcast KynosNous No1




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ 18 ΆΝΩ, ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης προγράμματος παρέμβασης με τη βοήθεια σκύλου στο  Τμήμα Εσωτερικής Νοσηλείας Ιεράς Οδο...